Net als bij verlichting in huis, kun je ook voor gebruik buitenshuis kiezen uit allerlei soorten armaturen. Die moet veilig zijn én veilig worden geïnstalleerd. Daarvoor neem je uiteraard een elektricien in de arm. Maar hoe beoordeel je wat verlichting voor binnen is en wat bedoeld is voor buiten? Daarvoor is de IP-classificatie bedoeld: die geeft aan of een armatuur geschikt is voor specifieke omgevingsomstandigheden in binnen- en buiteninstallaties.
Hieronder leg ik uit wat de verschillende classificaties betekenen.
IP – dat staat hier voor Ingress Protection - is een classificatie die lichtarmaturen classificeert op hun geschiktheid voor gebruik op verschillende locaties, op basis van hoe en of water en/of stof in de armatuur kunnen komen. De IP-classificatie zegt niets over het al dan niet bestand zijn tegen vandalisme of schokken; hiervoor wordt een aparte classificatie gebruikt, IK rating genaamd. Ben je daar nog?
Het eerste cijfer van een IP-classificatie verwijst naar het beschermingsniveau tegen vaste stoffen, waaronder stofdeeltjes, muggen, motten of vliegen. Het tweede cijfer geeft het beschermingsniveau tegen vloeistof aan, waarbij het nummer ook een leidraad is voor reinigingsroutines ter plaatse met behulp van sprays of waterstralen.
Terwijl stofbestendigheidsniveaus oplopen van 0 tot 6, wordt de waterbestendigheidsclassificatie weergegeven in een bereik van 0 tot 9. Als stof- of waterbestendigheid niet relevant is, kan een X worden geplaatst in plaats van een van de cijfers. IP4X zegt dus alleen iets over de stofbestendigheid van de armatuur.
De meeste binnenverlichtingsproducten zijn niet ontworpen voor blootstelling aan water. Hoewel stof of insecten de lampen waarschijnlijk niet zullen beschadigen, zal een stofkap de kwaliteit van het uitgestraalde licht beïnvloeden.
foto
IP-classificaties bieden een universeel consistente manier om de waarschijnlijke prestaties van LED-verlichting in veel typische toepassingen en omgevingen te beoordelen. Als je twijfelt over welke IP-classificatie je nodig hebt voor een specifiek gebruik volg dan een lichtcursus bij De Lichtschool en wij leren je alles zodat jij sterker in je schoenen staat!
Mijn eerste jaren als lichtontwerper miste ik een vraagbaak, gewoon, voor als je het even niet meer weet of twijfelt over een armatuur, afstand tussen de spots, lichtoplossing, wattage of lumenstroom. Natuurlijk vertrouwde ik op mijn intuïtie, maar hoe fijn had ik het gevonden als die vraagbaak er was.
Een meeting place voor de creatieve interieurprofessional die nog beter lichtplannen wil maken, dat is wat ik jullie ook gun!
Daarom dus de Facebook online vraagbaak. Join! En deel je kennis, stel al je licht-vragen en ontvang wekelijks tips&trics van mij.