fbpx
Loading...

BLOG - Thuiswerken in het juiste licht

Velen van jullie werken nu al weer maanden aan de keukentafel en het lijkt erop dat dit nog wel even zo blijft. Daarom is het belangrijk om te bekijken hoe een goed lichtontwerp kan bijdragen aan een gezonde thuiswerkplek.  

In onze eerdere blog Videobellen in het juiste licht gaven we je al tips over hoe je jezelf het beste kunt uitlichten tijdens het videobellen. Maar heb je je werkplek verlichting ook wel op orde of zit je de hele dag onder de keukenlamp te broeden?

De theorie

Er is een bepaalde hoeveelheid licht nodig om bepaalde oogtaken, zoals lezen, typen, waarnemen van de omgeving voor langere tijd uit te kunnen voeren. Dit wordt uitgedrukt in lux en wordt beïnvloed door factoren als daglichttoetreding, toegepaste lampen en armaturen als het daglicht ontoereikend is en de plaatsing van die armaturen. Ook van belang zijn de gelijkmatigheid van de verlichting, de kleurweergave en voorkomen van verblinding.

Lichtsignalen gaan naar het centrale deel van onze hersenen. Afhankelijk van de golflengte hebben ze in meer of minder mate invloed op de hormoonhuishouding. Licht zorgt onder andere voor de onderdrukking van het slaaphormoon melatonine; weinig licht juist voor de stimulering daarvan. Licht is dus bepalend voor het slaap/waakritme en daarmee op ons welbevinden en gezondheid. 

Drie tips

  • Zorg ervoor dat je geen tegenlicht krijgt, dus ga met je laptop of telefoon vóór het licht zitten. Zet ook geen bureaulamp met een directe lichtbundel aan tijdens een meeting, want dan krijg je slagschaduwen in je gezicht en zie je er in een klap 10 jaar ouder uit. Wat wel en mooi resultaat geeft: een armatuur dat diffuus wit licht verspreidt naast je laptop.
  • Vermijd verblinding door direct zon- of kunstlicht, reflecties via oppervlaktes (denk aan witte muren of bureaus), of reflecties via je beeldscherm. Denk na over je kijkrichting ten opzichte van het raam.
  • Creëer een werkplek vlakbij een raam zodat je een prettig uitzicht hebt met veel daglicht.

De praktijk 

We maken van de waskamer op de eerste verdieping een werkplek, plaatsen een extra tafel in de serre die dienst doet als bureau of we ruimen de de zolder op zodat daar een extra bureau past; voor extra licht zet je de leeslamp van naast de bank neer.

We rommelen wat met verlengsnoeren en schuiven de armaturen door het huis heen. Logisch, want even een extra aansluitpunt creëren of een plafond laten stuken is zo veel gedoe. Toch zijn er opties - op armatuurniveau - om wél tot een goed resultaat te komen.

Beeld 1: Creëer een plek bij het raam waardoor je veel daglicht hebt - Bryant Alsop Architects 
Beeld 2: Plaats een led-strip onder een boekenplank voor egale verlichting - interieur Maes Boons
Beeld 3: Geen wandaansluiting? De Post wandlamp van Muuto bestaat uit een lampenkap, een stekker, een montagestuk voor aan de muur en kabeldruppeltjes met magneten waardoor de lamp modulair is.

Meer hands-on tips? Volg de gratis masterclass Thuiswerken in het juiste licht.
Meedoen kan via deze link



januari 2021

Nieuwsbrief
Wij respecteren je privacy lees het in onze privacy verklaring

BEN JIJ AL LID VAN DE FACEBOOK COMMUNITY?

Mijn eerste jaren als lichtontwerper miste ik een vraagbaak, gewoon, voor als je het even niet meer weet of twijfelt over een armatuur, afstand tussen de spots, lichtoplossing, wattage of lumenstroom. Natuurlijk vertrouwde ik op mijn intuïtie, maar hoe fijn had ik het gevonden als die vraagbaak er was.

Een meeting place voor de creatieve interieurprofessional die nog beter lichtplannen wil maken, dat is wat ik jullie ook gun!
Daarom dus de Facebook online vraagbaak. Join! En deel je kennis, stel al je licht-vragen en ontvang wekelijks tips&trics van mij.